Liefdevolle aanraking

Kun-je-leven-zonder-aandacht-Loek-Knippels-20-jan-2019.png-3.jpg-4.jpg-8-e1547994293793-900x506
Wat gebeurt er wanneer jij aangeraakt wordt? Kun jij je focussen op wat je voelt en wat je waarneemt bij een aanraking? Elke vorm van contact brengt iets teweeg en kan jou iets vertellen over jezelf. Ontdek hoe mooi je bent.

Aanraking die raakt . . .

Afgelopen weken was het thema huidhonger onder de aandacht in diverse media. Blij verrast ben ik om te merken dat de waarde van een aanraking steeds meer gevoeld wordt.

Een aanraking kennen we in vele vormen een vluchtige knuffel, een klamme handdruk, een intense kus of een bemoedigend schouderklopje, dit zijn bewuste aanrakingen. Onbewuste aanrakingen vinden ook regelmatig plaats, iemand loopt per ongeluk tegen je aan, de vingers van de caissière raken je wanneer je je bon krijgt, de benen van de passagier naast je in de trein voel je tegen de jouwe aan.

Naast bewuste en onbewuste aanrakingen kunnen we ook onderscheid maken in de intentie achter een aanraking. Is deze aanraking liefdevol, met aandacht, onbewust of afstandelijk?

Hoe jij een aanraking ervaart hangt o.a. af van de persoon, de situatie, de omgeving en jouw gemoedstoestand op dat moment.

Er zijn veel factoren die iets kunnen zeggen over een aanraking. Degene welke ik in het zonnetje wil zetten is … de liefdevolle aanraking. In de wereld om ons heen bevinden zich jongeren, ouderen, singles, eenzame partners, mensen met trauma of met een beperking. Een liefdevolle aanraking is voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. Ook staan we er niet altijd bij stil wat het gemis van een aanraking kan zijn.

De tastzin die wij hebben is een waardevol zintuig, het hele lichaam is bedekt met huidlagen, wanneer deze worden aangeraakt kunnen er diverse sensaties en emoties in het lichaam plaats vinden. Weerstand, verdriet, opluchting, verlangen, opwinding, pijn, herinneringen, kleuren, tintelingen, temperatuurverschillen, versnelde of verstokte ademhaling en zo kan ik nog wel even doorgaan. De natuurlijke reactie van ons lichaam op een aanraking kan ons veel over onszelf vertellen. Wanneer je je open kunt stellen en nieuwsgierig bent kun je luisteren naar het verhaal van je lichaam. Nodig jezelf eens uit om je volledig te focussen op wat er voelbaar is, is er weerstand dan mag deze er zijn, is er verdriet laat het toe, is er blijdschap ervaar deze dan voluit. Al deze sensaties mag je waarnemen zonder er iets mee te hoeven doen. Vanuit deze houding kun je antwoorden vinden, kan er genezing plaatsvinden en kun je op een liefdevolle manier naar jezelf kijken.

Een liefdevolle aanraking, raakt je ziel aan, in al zijn volledigheid.

 

Liefs Angelique

Deel dit bericht

Geef jezelf licht en ruimte …

Let de lat wat minder hoog, stel je doelen bij. Durf te vertragen, voor jezelf te kiezen en eens stil te staan. Je zult zien er ontstaat inzicht in jezelf. Met compassie is er ruimte voor persoonlijke groei

lees verder »

Liefdevolle aanraking . . .

Wat gebeurt er wanneer jij aangeraakt wordt? Kun jij je focussen op wat je voelt en wat je waarneemt bij een aanraking? Elke vorm van contact brengt iets teweeg en kan jou iets vertellen over jezelf. Ontdek hoe mooi je bent.

lees verder »